Draga ženska …

Danes je ta zapis namenjen tebi, draga ženska. Poročena ali neporočena, samska ali v zvezi, emancipirana ali ne-emancipirana, mama ali ne-mama. Tebi, ki si želiš živeti svobodno in polno življenje. Tebi, ki čutiš, da je v tebi nekaj več. Ki te kliče, ki te vabi k izpolnitvi tvojega poslanstva, ki te kliče k svobodnemu in polnemu življenju.

Zapis je namenjen tebi, draga moja, da odvržeš vse ovire, vse predsodke in vse strahove.

Preden vstopiš v nov dan, v nov dan poln obveznosti, se ustavi. Zadihaj. Vzemi si nekaj minutk samo zase. In pomisli…..Kaj v življenju te resnično osrečuje? Kaj si resnično želi tvoje srce? Po čem hrepeniš? Kaj si želiš še doživeti, preizkusiti, pa si miselno postavljaš ovire? Te je morda strah? Se bojiš narediti prvi korak? Koliko ljudi imaš v svojem življenju, ki te ovirajo in ti preprečujejo pot do tvoje osebne sreče? Do tvoje osebne svobode?

Vzgojene smo bile v svet s prenekaterimi vzorci, prepričanji, ki nam v življenju velikokrat ne dajo, da bi zadihale s polnimi pljuči. Ki nas velikokrat, ko naredimo korak naprej, čisto na rahlo povlečejo spet nazaj. Te je zapustil partner? Si se ločila? Si izgubila službo? Se ti je zgodila krivica? Ne sprašuj se, zakaj se je zgodilo tako, kot se je zgodilo. Ne oziraj se nazaj.

Sprejmi. Moralo se je tako zgoditi. Vse kar se je zgodilo, se je zgodilo z nekim namenom. Zgodilo se je, da te je postavilo korak višje na poti tvojega samozavedanja.

Zmeraj si bila ob pravem času na pravem mestu. Tudi sedaj si. Tudi, če boli.

In ne, ne boli ljubezen. Bolijo iluzije, ki smo jih ustvarjale, bolijo pričakovanja, ki smo jih imele. Ljubezen ne boli. Ljubezen vse to zdravi. Ljubezen do življenja.

Sidra, ki smo jih umestile v našo bit so zelo močna. Včasih nam dajejo občutek nemoči, občutek, da se ne da. Zaupaj mi. Da se. Vendar za to ni preprostega recepta. Tega ne moreš narediti na ukaz. In nihče tega ne more storiti namesto tebe. V tebi ni gumba, ki ga lahko enostavno vklopiš in izklopiš. Zavedanje je tisto, ki te bo izvleklo iz tega začaranega kroga omejujočih prepričanj in samo-destruktivnih misli. Zavedanje in samospoznavanje. Samospoznavanje za katerega se zavestno odločiš. In ko se boš enkrat podala na to pot boš ugotovila, da je to bilo najlepše darilo, ki si si ga podarila.

Ugotovila boš, da si edina oseba na katero se lahko v celoti in v polnosti zaneseš. Ugotovila boš, da samo ti sama nosiš v sebi vse kar je potrebno, da zadihaš s polnimi pljuči. Najverjetneje boš tudi ugotovila, da je v tvojem življenju tudi nekaj takih, ki ti jemljejo pozitivno vibracijo. Ugotovila boš, da lahko zaživiš življenje v vsej svoji polnosti. Brez omejitev. Brez predsodkov.

Kolikokrat se pogledaš v ogledalo in si rečeš, da si lepa? Kolikokrat se pohvališ za majhne in velike uspehe? Kolikokrat se nagradiš? Kolikokrat znaš ozavestiti svoj tempo življenja, se znaš ustaviti in si vzeti čas samo zase? Kolikokrat znaš reči »ne«? Doma in na delovnem mestu? Kolikokrat vidiš vse lepo kar te v vsakem trenutku življenja obdaja? Kolikokrat si hvaležna za svoje življenje, za vse prijetno in malo manj prijetno kar je v njem?

Draga ženska, lepa si. Točno takšna kot si. Vredna si. Popolna si v vsej svoji nepopolni popolnosti. Za nikogar ni potrebno, da se spreminjaš, kot samo sama zase.

Tisti, ki te imajo resnično radi, ki so iskreni, ki želijo biti del tvojega življenja, bodo videli tvojo pravo vrednost in ostali. Vsi ostali ti delajo uslugo s svojim odhodom.

In draga moja ženska … upaš si. V tebi je ves pogum in vsa moč, da se osrečiš. Nihče drug te ne bo osrečil. Ne tvoj partner, ne sodelavci, ne otroci, ne starši. Samo sama sebe lahko osrečiš. Tako, da zaživiš življenje, v katerem si sama sebi zadostna. Tako, da zaživiš resnično sebe.

Zato, draga moja… dihaj življenje s polnimi pljuči. Delaj stvari, ki te osrečujejo, ki ti prinašajo zadovoljstvo, ki ti narišejo nasmeh na obraz. Raziskuj. Raziskuj sebe in svoje življenje. In ne obupaj, ko vse ne bo šlo po načrtih. Vedi, da se iz najtežjih situacij rojevajo največji uspehi.

Življenje je balansiranje…. Vse kar delaš, delaj z ljubeznijo. Z ljubeznijo do sebe in z ljubeznijo do življenja.

Jasmina Plavšić, univ.dipl.prav., direktorica Zavoda Ekselenta